Surveillance and strategic intelligence for natural ingredients in Valle del Cauca

Abstract

Through surveillance and strategic intelligence, the purpose of this research is to explore the scientific, technological and commercial trends of 10 natural ingredients prioritized in the framework of the project “Strengthening R&D capabilities for the production of Natural Ingredients (NI) from residual biomass in Palmira, Valle del Cauca, West” developed by Universidad del Valle, Corporación Biotec, and the Valle del Cauca’s Government. This is consistent with Valle del Cauca’s recognition and leading position in the agricultural sector domestically and internationally, making it an attractive territory for investments with an impact on the region’s growth, well-being and competitiveness. The use of agribusiness residual biomass could enhance these fruit sector’s advantages in developing NI that generate added value to the chain, positively impacting public health, the food industry, and cosmetics. This research’s methodology is based on strategic surveillance and intelligence applied to 10 NI. From these, the relevant information is explored and knowledge generated to support the selection of three potential NI from the residual biomass of tropical fruit trees in the department, which will be produced at prototype scale at a later stage of the project framework. The NI prioritized in this research come from the residual biomass of fruit trees such as pineapple, soursop, and peach palm fruit.

Authors

Downloads

Download data is not yet available.

Keywords

Author Biographies


, Independent researcher

Independent researcher, Cali, Colombia. Business Administrator, Master’s Degree in Organization Sciences, Universidad del Valle, Colombia.


, Independent researcher

Independent researcher, Cali, Colombia. Business Administrator, Master’s Degree in Administration, Universidad del Valle, Colombia.


, Independent researcher

Independent researcher, Cali, Colombia. Economist, Master’s Degree in Administration, Universidad del Valle, Colombia.


, Independent researcher

Independent researcher, Cali, Colombia. Business Administrator, Universidad del Valle, Colombia.

References

Centro Nacional de Investigaciones para la Agroindustrialización de Especies Vegetales Aromáticas y Medicinales Tropicales (CENIVAM). (2009). Aceites esenciales. Recuperado de http://cenivam.uis.edu.co/cenivam/documentos/libros/1.pdf

Corporación Biotec. (2016). Qué es la Corporación Biotec. Recuperado de http://www.corporacionbiotec.org

Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2018). Documento CONPES 3934 Política de Crecimiento Verde. Recuperado de https://www.dnp.gov.co/Crecimiento-Verde/Paginas/Politica-crecimiento-verde.aspx

Mendez Encalada, E. (2016). Proyecto de exportación al granel de la hoja de guanábana hacia el mercado de Estados Unidos. Guayaquil, Ecuador. Recuperado de https://www.studocu.com/en/document/aliat-universidades/patologia/essays/guanabana-grade-9/2218988/view#pf2c

Norma UNE 166006. (2018). Gestión de la I+D+i: Sistema de vigilancia e inteligencia. Madrid, España: AENOR, Normalización española. Recuperado de https://www.aenor.com/normas-y-libros/buscador-de-normas/une?c=N0059973

Ortiz, F. (2018). Presentación: Rutas de Sofisticación y Competitividad (Documento de trabajo interno). Santiago de Cali, Colombia: Octopus Force.

Ortiz, F., Portilla, N., López, C., Becerra, S., Murillo, K., Castellanos, L., y Valencia, J. (2019a). Resumen Ejecutivo de avances 2018. Cali, Colombia: Corporación Biotec.

Ortiz, F., Portilla, N., López, C., Becerra, S., Murillo, K., Castellanos, L., y Valencia, J. (2019b). Ejercicio de vigilancia e inteligencia estratégica para el ingrediente natural: extracto estandarizado de hojas de guanábana (annona muricata L.) rico en acetogeninas. Cali, Colombia: Corporación Biotec.

Ortiz, F., Portilla, N., López, C., Becerra, S., Murillo, K., Castellanos, L., y Valencia, J. (2019c). Ejercicio de vigilancia e inteligencia estratégica para el ingrediente natural: aceite esencial de cáscara de piña (Ananas comosus L.). Cali, Colombia: Corporación Biotec.

Ortiz, F., Portilla, N., López, C., Becerra, S., Murillo, K., Castellanos, L., y Valencia, J. (2019d). Ejercicio de Vigilancia e inteligencia estratégica para el Ingrediente Natural: polvo de la cáscara y pulpa de chontaduro (Bactris gasipaes). Cali, Colombia: Corporación Biotec ISBN 978-958-52449-2-4.

Palop, F., y Vicente, J. M. (1999). Vigilancia Tecnológica e Inteligencia Competitiva. Su potencial para la empresa española. Serie Estudios COTEC, 15. Recuperado de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_nlinks&ref=000211&pid=S0123-5923201500010001200041&lng=en

Ramírez, J. J. A., Rojas, J. G. C., y López, M. D. R. (2013). Análisis prospectivo de oportunidades de negocios basados en vigilancia tecnológica. Puente, 7(1), 29-39. http://dx.doi.org/10.18566/puente.v7n1.a03

Sánchez, J., Medina, J., y León, A. (2007). Publicación internacional de patentes por organizaciones inventores de origen colombiano. Cuaderno de economía, 26(47). Recuperado de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-47722007000200010

Sánchez, J., y Palop, F. (2002). Herramientas de Software para la práctica de la Inteligencia Competitiva en la empresa. Madrid, España: Ed. Triz XXI.

Published
2020-09-03
| 121 |
How to Cite
Portilla Agudelo, N., Becerra Balcázar, S., López Gaitán, C., & Ortiz Manbuscay, A. (2020). Surveillance and strategic intelligence for natural ingredients in Valle del Cauca. Cuadernos De Administración, 36(67), 48-60. https://doi.org/10.25100/cdea.v36i67.8441
Section
Research